На едно видео споделено на социјалните мрежи се гледа како група полицајци буквално го бришат подот со Султан Озакча и Есра Озакча, мајката и сопругата на Семих Озакча, наставник кој бе ше уапсен откако протестираше со глад поради разрешувањата од работа со владина одлука како последица од неуспешниот воен удар од 15. Јули.

Мајката и сопругата на Озакча се хоспитализирани  откако група полицајци неколку метра ги влечеле по подот поради нивниот протест со глад за неговото апсење.

Семих Озакча и Нурие Гулман се турски академици кои излегоа на штајк со глад откако беа отпуштени со владин декрет по државниот удар.
Гулмен е отпуштена од универзитетот Селчук во Конѕа, поради наводна поврзаност со движењето Ѓулен.

Озакча бил наставник во едно основно училиште во источниот град на Турција Мардин пред да биде отпуштен поради наводна поврзаност со терористичка организација.