Приведени се вкупно 28 лица при две одделноводени акции против движењето Ѓулен, . Владата го товари движењето за организирање на неуспешниот обид за државен удар.

Во истрагата водена во градот Ниџе издадени се налози за апсење на вкупно 21 лице. 14 од нив се однесени во затворите на Ниџе и Анкара. Меѓу приведените се најдоа студенти, академици, споственици на мали бизниси и директори на корпорации. Тие се обвинети за користење на ByLock апликацијата, која туркста влада ја смета за главно комуникациско срество на движењето Ѓулен.

Останатие лица се приведени во одделни акции во Измир.

Низ турските затвори во моментов се приведени 113 илјади 260 лица поради наводна поврзаност со движењето Ѓулен. 47 илјади од нив се уапсени.