Турската влада досега уапси вкупно 2431 судија и обвинители, додека пак 4424 други се разрешени од нивната позиција по неуспешниот воен удар кој се случи на 15 јули 2016, се вели во извештајот на Генералното собрание на Уставниот суд.

Турскиот уставен суд на 26 јули ја отфрли жалбата на Селчук Ездемир, судија кој беше отпуштен од својата работа во тек на вонредна состојба, против одлуката на понискиот суд за негово апсење поради наводно учество во државен удар.

Членовите на судот едногласно ја отфрлија жалбата на Öздемир, врз основа на членот 100 од Законот за кривична постапка, во кој се вели: “Основа за апсење може да се смета за важечка ако осомничениот или обвинетиот избегал, избегнал [власти] или постојат конкретни факти кои го оправдуваат сомневањето дека тој ќе побегне “.

Според 18-от и 19-от став од одлуката, од 15 јули 2016 година па се до денес, испитани се вкупно 4.664 судии и обвинители, а 2.431 од нив биле ставени во притвор од страна на турските судови поради наводна вмешаност во обидот за државен удар и членство во “терористичка организација”.

Вкупно 1.311 судии и обвинители беа ослободени во очекување на судење по кратки периоди на притвор. Според 18-тиот став, од 26 јули шестмина судии биле под полициски притвор.

19-от став откри дека повеќе од 4.500 судии и обвинители биле отпуштени под осум декрети издадени од турската влада во рамките на тековното вонредно владеење.

На 5 август, турскиот Уставен суд ги отфрли барањата на 70.071 луѓе кои беа разрешени од државните институции врз основа на тоа дека домашните правни методи сè уште не се исцрпени.

Судот објави дека ги отфрлил жалбите, бидејќи жртвите на разрешувањата сè уште не аплицирале во комисија за вонредна состојба (ОНА) основана за да ги испита апликациите директно поврзани со губењето работни места преку издавање на владини декрети.

Во декември, Европските мрежи на судски совети (ENCJ) го суспендираа статусот на набљудувач на турскиот Врховен одбор на судии и обвинители (ХСЈК) и го исклучија од учество во активностите на ENCJ за масовно суспендирање и разрешување на судиите и обвинителите и неуспехот да се усогласи со европските стандарди за судски совети.

На 8 јуни, Нилс Муижниекс, комесарот за човекови права на Советот на Европа, изрази загриженост во врска со новиот состав на ХСЈК врз основа на амандманите што беа одобрени на референдумот од 16 април, велејќи дека не нуди соодветни заштитни мерки за независноста на судството.

Воениот удар се случи на 15. јули минатата година, каде што се убиени 250 лица а повредени се илјадници други. Веднаш по пучот, владеачката партија АКП и претседателот Ердоган вината за пучот му ја префрли на движењето Ѓулен, без никакви докази. Ова е причината поради која турсата влада започна прогон против симпатизерите на движењето, приведувајќи илјадници домаќинки, бизнисмени, полицајци, војници и други.

Движењето ги отфрла сите обвиненија.

Турското министерство за правда соопште дека до 13 јули 2017 година приведени се вкупно 169 013 лица, додека пак 50,510 лица се уапсени како дел од истрагата за воениот удар.