Вкупно 28 лица беа пронајдени мртви во Турските затвори по неуспешниот обид за државен удар на 15. јули, будејќи сомнеж и страв за судбината на илјадниците уапсени цивили низ целата држава.
Меѓу жртвите се најдоа луѓе од сите сфери на животот, како полицајци, државни службеници и наставници,Роднините на повеќето жрви тврдат дека тие не се луѓе што би извршиле самоубиство, оставајќи ѓи без сомнение официјалните лица. Некои од цимерите на жртвите тврдат дека се убиени откако врз нив е извршена голема тортура.
Ова се најконтроверзните смртни случаи:
• Сегван Јаман – член на прокуртската партија ДБП – 18. јули
• Хасан Хајри Алп – левичарски активист, 19. јули
• Мутлу Чил – полициски официр , 20. јули
• Левент Ондер – потполковник , 22. јули
• Исмаил Чакмак – потполковник , 23. јули
• Мустафа Торер – бизнисмен, 28. јули
• Ведат Савлу – бизнисмен, 2. август
• Ѓокхан Ачикколу – наставник, 2. август
• Ахмет Бешли – начелник, 10. август
• Омер Чубуклу – затворски чувар, 1. септември
• Мустафа Ѓунејлер – наставник, 2. септември
• Бедих Куруџан – цивил, 9. септември
• Сејфеттин Јигит – обвинител, 16. септември
• Џихегун Акдениз – цивил, 2. септември
• Сејит Риза Шабан – цивил, 28 сепртември
• Ондер Ирмак – подофицер, 10. октомври
• Дурсун Кајнар – цивил, 13. октомври
• Мехмет Али Инал – цивил, 20. октоври
• Ирфан Кизиарслан – командант на јандармерија, 5. ноември
• Зехра Епли – цивил, 7. ноември
• Бурак Ачикалин – инжињер, 8. ноември
• Мухарем Бахчиван – цивил, 11. ноември
• Мехмет Емин Доган – цивил, 18. ноември
• Бехчет Емди- наставник, 19. ноември
• Унал Такмакли – бизнисмен, 29. ноември
• Бејтулах Акил – цивил од куртска националност, 23. декември
• Мехмет Инам – стоматолог, 5. јануари