Приведени се 61 лице, криејќи се од т.н. „лов на вештерки“ на турската влада

Приведени се 61 лице, криејќи се од т.н. „лов на вештерки“ на турската влада

Во понеделник се приведени 61 лице, меѓу кои 40 се криеле поради „ловот на вештерки“ кој го започна турската влада против движењето Ѓулен. Минатата недела се приведени 61 лице како дел од истрагата против движењето Ѓулен. Меѓу приведените се наоѓа и Садетин Улубај,...
Наставници осудени на по седум и пол години затвор поради наводна поврзаност со терористичка организација

Наставници осудени на по седум и пол години затвор поради наводна поврзаност со терористичка организација

Двајца наставници во турскиот град Бартин се осудени поради наводна повзаност со движењето Ѓулен. С.С. е осуден на 7 години, 9 месеци и 22 дена, додека пак М.Е. е осуден на 7 години и 6 месеци. Владата го обвинува движењето Ѓулен за организирање на неуспешниот пуч кој...
Извештај на СЦФ: Турција апси жени со цел да внесе страв во општеството

Извештај на СЦФ: Турција апси жени со цел да внесе страв во општеството

Турската влада намерно и систематски апси жени како дел од кампањата за сеење страв и заплашување по неуспешниот воен удар, се вели во извештајот на Стокхолмски центар за слободата (СЦФ) објавен на 27. април. Извештајот насловен како “Апсење на жените во...
Градоначалник спречил брза помош за мајката на неговиот критичар

Градоначалник спречил брза помош за мајката на неговиот критичар

Ибрахим Узун, отворен критичар на турската општина Дариџа блиску крадот Коџаели, тврди дека неговата неподвижна мајка била одбиена од страна на брзата помош поради неговите критики упатени кон општинската администрација. Градоначалникот на Дариџа избран од редовите на...
Образовен синдикалец е осуден на 6 години затвор поради наводна поврзаност со движењето Ѓулен

Образовен синдикалец е осуден на 6 години затвор поради наводна поврзаност со движењето Ѓулен

Судот на Киршехир, Турција го осуди Бекир Џ. на 6 години затвор поради наводна поврзаност со движењето Ѓулен. Бекир е наставник и поранешен синдикалец во едукативните центри Актиф Шен, кои минатата година беа затворени од страна на турската влада. Тој е осуден поради...