Наставници осудени на по седум и пол години затвор поради наводна поврзаност со терористичка организација

Наставници осудени на по седум и пол години затвор поради наводна поврзаност со терористичка организација

Двајца наставници во турскиот град Бартин се осудени поради наводна повзаност со движењето Ѓулен. С.С. е осуден на 7 години, 9 месеци и 22 дена, додека пак М.Е. е осуден на 7 години и 6 месеци. Владата го обвинува движењето Ѓулен за организирање на неуспешниот пуч кој...
Извештај на СЦФ: Турција апси жени со цел да внесе страв во општеството

Извештај на СЦФ: Турција апси жени со цел да внесе страв во општеството

Турската влада намерно и систематски апси жени како дел од кампањата за сеење страв и заплашување по неуспешниот воен удар, се вели во извештајот на Стокхолмски центар за слободата (СЦФ) објавен на 27. април. Извештајот насловен како “Апсење на жените во...
Турската влада гордо изјави дека се приведени над 113 илјади лица поради поврзаност со движењето Ѓулен

Турската влада гордо изјави дека се приведени над 113 илјади лица поради поврзаност со движењето Ѓулен

Министерот за внатрешни работи на Турција, Сулејман Сојлу изјави дека вкупо 113,260 лица се приведени како дел од истрагата насочена кон движењето Ѓулен по воениот удар на 15 јули. Владата вината за државиот удар ја насочи кон движењето. 47.155 лица беа дополнително...