Претседателот на ЕП изрази загриженост за можниот референдум за враќање на смртната казна во Турција

Претседателот на ЕП изрази загриженост за можниот референдум за враќање на смртната казна во Турција

Антонио Тајани, претседателот на Европскиот парламент, во понеделникот изрази длабока загриженост за можните планови на Турција да се одржи јавен референдум за враќање на смртната казна, велејќи дека таквиот потег ќе биде црвена линија за ЕУ. Откако ја прогласи...
Експерти на ОН: Турската влада, со своите одлуки им ги уништи кариерите и животите на десетици илјади луѓе

Експерти на ОН: Турската влада, со своите одлуки им ги уништи кариерите и животите на десетици илјади луѓе

Според експертите за човекови права на Обединетите нации, економските, социјалните и културните права може да се ограниуваат само во случај на вонредна состојба. Мерките кои се преземени од страна на турста влада по 15. јули се далеку од задоволувачки на овие...
Затвореник, парализиран во затворот Сивас, умрел на 33 години

Затвореник, парализиран во затворот Сивас, умрел на 33 години

Кадир Ејџе е 33 годишен полициски службеник кој бил уапсен поради наводна поврзаност со движењето Ѓулен. Минатата недела беше пуштен на слобода поради здравствени проблеми. Според слики споделени на Твитер од страна на најблиските, на Ејџе му било оневозможено да...
Во текот на март притворени се 2586 и уапсени се 423 лица во рамките на операциите на пост-државниот удар

Во текот на март притворени се 2586 и уапсени се 423 лица во рамките на операциите на пост-државниот удар

Продолжува големата чистка во Турција. Луѓе од сите свери на општеството се дел од прогонот на турските институции. Според информациите до кои стигна turkeypurge.com, во текот на месецот март приведени се 2586 луѓе од кои што 423 се уапсени како дел од операциите...